Statsministeren åpnet biogassanlegget på Stord

 

– Endelig kan vi markere produksjonsstarten på biogassanlegget vårt på Eldøyane på Stord. Takket være ny og banebrytende teknologi, har vi det mest effektive biogassanlegget i Norge. Dette er en merkedag for oss, våre samarbeidspartnere og for industrien, sier Jan Kåre Pedersen, daglig leder ved Renevo.

Statsminister Jonas Gahr Støre stod for den offisielle åpningen av biogassanlegget på Stord.

– Dette anlegget gir et et veldig godt bilde av hva sirkulærøkomomi er. Det er også et utstillingsvindu for ny teknologi – en teknologi som gjør det som tidligere var et avfallsproblem, til en stor ressurs. Det gjør dette anlegget større enn seg selv, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Miljøvennlig konsept
Takket være god tilgang på råstoff fra lokale bønder og oppdrettsnæringen, forsyner nå Renevo sine kunder med flytende biogass (LBG), biogjødsel og grønn CO2.

Renevo leverer også flytende naturgass (LNG) til private husholdninger, offentlige bygg og næringsliv via et eget lokalt rørnett.

– Dette er det grønne skiftet i praksis. Vi tar imot råstoff fra gårder og havbruksnæringen, og gjør det om til en verdifull ressurs som kommer hele samfunnet til gode i form av fornybar energi og et utslippsfritt drivstoffalternativ. Restproduktet etter gassproduksjonen er rent og effektivt biogjødsel, sier Pedersen.

Kjernen i biogassanlegget er de ti bioreaktorene, basert på unik, norsk teknologi levert av Antec Biogas AS. Franske Cryo Pur har levert oppgraderingsanlegget, mens Alltec Services AS har stått for installasjonen av de ulike komponentene på Eldøyane på Stord.

Ny æra
Den offisielle åpningen av Renevo sitt første biogassanlegg markerer en viktig milepæl for selskapet.

– Dette er starten på en ny æra innen fornybar energiproduksjon i Norge. Målet vårt er å bygge ti biogassanlegg i landet, med en samlet produksjon på 1 TWh hvert år. Stord var først ut, anlegg nummer to kommer i Etne, sier Pedersen.

Mens anlegget på Stord har en kapasitet på 60 GWh, vil produksjonsanlegget i Etne få en kapasitet på hele 115 GWh.